Terve/sairas - terveystutkimusten tarpeellisuudesta

Viralliset terveystutkimukset, mitä ne ovat ja mitä niillä saavutetaan. Sekä shelteillä että pk.collieilla on PEVISA-ohjelma eli perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma. Shelteillä tähän ohjelmaan kuuluu että pentueen vanhemmilla on astutushetkellä voimassa oleva lonkkakuvauslausunto että silmätarkastuslausunto. Pk.collieilla pakollisena on vielä näiden lisäksi kyynärkuvauspakko. Pk. collieilla C lonkkaista saa käyttää vain toisen vanhemman ollessa A tai B ja kyynärien kohdalla vielä 1 kyynärillä olevaa koiraa saa käyttää jalostukseen. Shelteillä rajoituksia ei ole mutta suositellaan että C lonkkaisella tulisi olla aina ns. terveempi pari jalostuksessa. Silmien osalta PRA-sairasta koiraa ei saa käyttää jalostukseen.
 
Mitä tämä sitten tarkoittaa normaalin koiranomistajan saappaista katsottuna, kun eihän meidän koiralla pentuja teetetä ja tervekin se on, näin eläinlääkäri on rokotuksilla sanonut. Mihin tällainen koiranomistaja tarvitsee kalliita terveystutkimuksia?
 
Kaikki nämä sairaudet joita terveystutkimuksilla kartoitetaan ovat sellaisia joita emme pysty omin silmin näkemään (ellei koira ole jo niin sairas että se vaikka ontuu). Tämän takia olisi hyvä koiran ollessa vähintään vuoden ikäinen tutkia koiralta silmät sekä kuvata sen luusto. Näin sekä omistaja että kasvattaja saavat tärkeää tietoa koiran todellisesta terveydentilasta. Tässä vaiheessa esimerkiksi todettu nivelrikko antaa mahdollisuuden vaikuttaa sen etenemiseen ruokinnan, lisäravinteiden ja liikunnan muodossa. Siinä vaiheessa kun ensimmäiset oireet ilmenevät on nivelissä jo paljon ehtinyt tapahtua ja kallisarvoista aikaa vaikuttaa koiran hyvään loppuelämään on menetetty.
 
Omakohtaisena kokemuksena voin kertoa Helmin tarinan. Helmi ontui etujalkaansa pentuna välillä toista ja välillä molempia. Tämä alkoi noin 4 kk iässä. Tiemme vei eläinlääkärin kautta ortopedille jossa saimme ensimmäisen diagnoosin ja hoito-ohjeet. Haimme myös toisen mielipiteen toiselta ortopediltä joka poikkesi merkittävästi ensimmäisestä, kuitenkin niin että molempien asiantuntijoiden mielestä ongelma olisi olkanivelessä. Sekä kyynär- että olkanivelet kuvattiin ja ainoastaan olkanivelessä havaittiin muutoksia.
 
Tästä alkoi pitkä kuntouttamisjakso. Kävimme säännöllisesti fysioterapeutilla, Helmin liikkumista säännösteltiin (remmilenkkejä pehmeässä metsämaastossa) sekä nivelille hyviä lisäravinteita meni ruoan joukossa. Sitkeä työ palkittiin ja kesällä neljän kuukauden jälkeen minulla oli taas "terve" koira eli koira joka ei ontunut.
 
Elin tässä vaaleanpunaisessa kuplassa aina 27.1.15 asti. Silloin Helmille suoritettiin virallinen luuston kuvaus. Polvet todettiin terveiksi, selän kuvat näyttivät hyvältä, mitä nyt yksi yhteen kasvanut nikama, josta ei ole kuulemma koiralle mitään haittaa. Sitten pääsimme lonkkiin, molemmissa näkyvissä poikkeamia normaalista, toisessa enemmän toisessa vähemmän, kuitenkin sen verran vähän että näin pieni ja kevyt koira pärjää niiden kanssa mainiosti. Todellinen pommi putosi kuitenkin siinä vaiheessa kun katsoimme kyynäristä otettuja kuvia. Eläinlääkäri totesi toisen kyynärän olevan 3. Mikä tarkoittaa seuraavaa:
0 Ei muutoksia.
Lievät 1 Lievät nivelrikkomuutokset (artroosi) yleensä ensiksi kyynärpään ulokkeen yläpinnassa (2mm vahvuuteen saakka).
Kohtalaiset 2 Edellä mainittuja muutoksia 5mm saakka ja/tai muutoksia värttinäluun nivelosassa, varislisäkkeessä ja/tai lievää epämuotoisuutta.
Voimakkaat muutokset 3 Edellisen ylittävät rappeutumismuutokset/voimakas epämuotoisuus. Kiinnittymätön processus anconaeus.
 
Käytännössä tämä tarkoittaa ainakin seuraavaa: Helmi ei koskaan tule harrastamaan agilityä tai muuta lajia joka rasittaa voimakkaasti koiran etupäätä. Sen ruokintaan tullaan lisäämään niveliä hoitavia lisäravinteita. Liikunta täytyy suunnitella sopivaksi, vältettävä kovilla alustoilla liikkumista, äkkinäisiä ja rajuja liikkeitä. Helmiä ei koskaan tulla käyttämään jalostukseen. Sen elämä tulee todennäköisesti jäämään lyhyemmäksi kuin mitä se olisi terveillä nivelillä.
 
Minä lähdin kuvauttamaan "tervettä" koiraa, tulin takaisin sairaan kanssa. Tästä tiedosta maksoin 215€, joka on pieni summa siitä tiedosta että nyt en käytä jalostukseen sellaista koiraa joka mahdollisesti periyttää tätä sairautta. Se on myös pieni summa siinä kohtaa kun tiedän että en aiheuta koiralleni kipua harrastamalla sen kanssa lajeja jotka eivät sille sovi. Nyt pystyn toivottavasti suunnittelemaan Helmin ruokintaa ja liikuntaa niin että Helmi pysyisi mahdollisimman pitkään kivuttomana.
 
Sheltti ja pk.collie ovat terveitä rotuja, mutta aina välillä mukaan tupsahtaa sairaitakin yksilöitä, rakastakaa ja vaalikaa omaa rotuamme ja tutkituttakaa koiranne näin saamme tulevaisuudessakin nauttia terveistä pitkäikäisistä kavereista!