tiistai 19. elokuuta 2014

Helmi treenaa Näyttelyt

Seuraavassa Helmi treenaa osiossa käsittelemme koiranäyttelyitä. Koiranäyttelyt ovat kiva harrastus missä voi viettää aikaa muiden saman henkisten ihmisten kanssa sekä nähdä yhdellä kertaa monen monta saman rodun edustajaa.
 
Kaikki alkaa siitä että näyttelyyn ilmoittaudutaan. Kennelliiton sivuilla on lista koiranäyttelyistä ja sieltä voi valita parhaiten itselle soveltuvan näyttelyn. Shetlanninlammaskoirat kuuluvat ryhmään 1. Ensimmäiset näyttelyt mihin pennun kanssa voi osallistua ovat epävirallisia pentunäyttelyitä. Näiden ikärajat ovat 5-7kk pikkupennut ja 7-9kk isot pennut. Virallisissa näyttelyissäkin voidaan arvostella pennut ja silloin pentuluokan ikäraja on 7-9kk.
 
Kun sopiva näyttely on löytynyt, siihen ilmoittaudutaan joko sähköisesti (yleensä siihen on linkki) tai sitten perinteisesti täytetään näyttelyyn ilmoittautumiskaavake jonka voi tulostaa Kennelliiton sivuilta. Ilmoittautumiskaavake lähetetään annettuun osoitteeseen ja mukaan liitetään kuitti maksetusta ilmoittautumismaksusta.
 
Yleensä viikkoa ennen näyttelyä tulevat numerolaput joko sähköpostiin tai perinteisesti postilaatikkoon riippuen siitä minkä vaihtoehdon on valinnut. Tässä kirjeessä on myöskin aikataulu mistä käy ilmi milloin koirasi täytyy olla paikalla.
 
Mutta palataan aikaan ennen kuin ilmoittaudutaan ensimmäiseen näyttelyyn eli mitä koiran täytyy osata ennen kuin se viedään kehään.
 
Shetlanninlammaskoira pienenä rotuna arvostellaan pöydällä. Tämä on sellainen asia mitä kannattaa harjoitella ja paljon. Mahdollisuuksien mukaan kun pöydällä olo onnistuu kotona, harjoitellaan sitä myös muualla esim. mätsäreissä niin että pentu tottuu myös siihen että vieras ihminen katsoo hampaat ja purennan sekä käy koko koiran läpi. Koko tämän ajan koiran tulisi seistä pöydällä paikallaan.
 
 
Kuvassa Helmi on 3kk ja pöydällä oloa on jo vähän harjoiteltu. Koiran tulisi seistä pöydällä niin että etujalat ovat hyvin rungon alla suorassa ja takajalkojen kintereen tulisi muodostaa suorakulma pöytätason kanssa. Kuvassa Helmin takajalat ovat aavistuksen liian takana.
 
Seisomisen täytyy onnistua vielä maassakin. Tällöin seistään joko koiran oikealla puolella tai hieman sen edessä niin että koiran jalat ovat oikeilla paikoilla ja koira seisoo ryhdikkäänä.
Toinen asia mitä täytyy harjoitella on koiran liikuttaminen ohjaajan vasemmalla puolella. Koiran tulisi liikkua vapaasti löysällä remmillä ravaamalla. Tätä on hyvä harjoitella pennun kanssa pienissä pätkissä ja aina palkkaamalla kun muutama nätti raviaskel on otettu. Pennun kanssa ei itse vielä tarvitse juosta vaan rauhallinen kävely riittää.
 
 
Hyvä paikka harjoitella oikeita näyttelyitä varten ovat Match Show:t eli leikkimieliset koiranäyttelyt, tietoa tällaisista taphtumista löytyy ainakin täältä.
 
Mikäli heräsi kysymyksiä niin otathan yhteyttä. Näyttelyt ovat niin laaja aihealue että on vaikea saada edes kunnollista pintaraapaisua näin lyhyeen juttuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nyt on Laila koilakin astutettu ja toiveissa on että saamme soopelin värisiä pentuja maaliskuun puolen välin tienoilla. Sofian kanssa pää...