Helmi treenaa "Naksutinkoulutus"

Tämän kertaisessa Helmi treenaa -osiossa kerron hieman naksutinkoulutuksesta. Hyvin yksinkertaisesti sanottuna naksutinkoulutuksessa Hyvä-sana on korvattu naksuttimen tai klikkerin äänellä. Naksuttimen ääni pysyy samanlaisena kerrasta toiseen eikä ole tunnesidonnainen niin kuin "Hyvä" sanan käyttö. Naksuttimia myydään nykyään melkeinpä kaikissa lemmikkitarvikeliikkeissä ja niitä on myöskin vähän erilaisia, kokeilemalla löytää parhaiten omaan käteen sopivan.
 
 
 
Ennen aloittamista olisi hyvä vähän "kuivaharjoitella" naksuttimen kanssa. Ota naksutin toiseen käteen ja makupaloja toiseen. Aina kun teet naksuttimella "naks" äänen niin laske makupala eteesi. Kun naksuttimen käyttö sujuu on aika ehdollistaa koira naksuttimeen eli opetamme koiralle mitä naks-ääni tarkoittaa. Koiran tulisi oppia että kun naks ääni kuuluu se saa palkkion eli naks-herkku. Tämän tulisi olla yhtäaikaista eli samalla kun painat naksuttimesta niin annat koiralle herkun. Yleensä koirat nopeasti oppivat tämän yhteyden ja pääset harjoittelemaan.
 
 
Naksutin koulutuksessa oppimisen kannalta on tärkeää että saadaan riittävä toistojen tiheys eli koira tarjoaa haluamaamme heti uudestaan kun on edellisen herkkunsa syönyt. Esimerkiksi opetamme koiran koskettamaan kuonollaan kohdetta. Kohteella tarkoitan tässä keltaista palloa kepin päässä. Alkuun riittää jo pelkästään se että koira katsoo kohdetta päin naks-palkka. Naks äänen tulee aina olla oikea aikainen juuri siinä kohtaa kun koira tekee niin kuin haluamme. Pikku hiljaa nostamme vaatimustasoa niin että lopuksi naks-palkka tulee siitä kun koira koskettaa kuonollaan kohdetta. Tämän jälkeen voimme lisätä tehtävään käskysanan esimeriksi "koske" "kohde" tai muu vastaava  mitä itse haluaa käyttää. Sen jälkeen vuorossa on vielä opettaa se että koira käskystä lähtee suorittamaan tehtävää eli koskettamaan kohdetta, muuten naks-palkka jää saamatta, mutta tämä vaatii sitten jo pidemmän ajan tämän asian kouluttamista, muuten käy niin että sammutamme koko toiminnan ja koirasta tulee epävarma siitä mitä siltä haluamme.
 
 
Tärkeimmät asiat naksutinkoulutuksessa ovat siis oikea-aikaisuus sekä palkan seuraaminen aina naks-ääntä. Joskus näkee naksutinta käytettävän väärin esimerkiksi naksutellaan koiran huomion saamiseksi. Kuten kaikessa koiran koulutuksessa tässäkin on tärkeää se että harjoittelet vain hyvän tuulisena, annat koiralle mahdollisuuden onnistua eli harjoittelet niin että tehtävät ovat riittävän helppoja. Et treenaa kerralla liian pitkää aikaa, lopeta silloin kun sinulla ja koiralla on kivaa ja tehtävä on suoritettu onnistuneesti, siten seuraavalla kerralla koirasta on taas kivaa touhuta sinun kanssa.
 
Naksutinkoulutuksella koiralle voi opettaa oikeastaan mitä vain. Ensin sinun vain täytyy miettiä mitä haluat koiran valmiissa suorituksessa tekevän ja sen jälkeen pilkot tehtävän pieniin osiin joita lähdet koiralle opettamaan. Kaikenlaiset temput kuten tassulla kosketusalustaan koskeminen ovat kivoja ja helppoja tehtäviä mistä aloittaa.
 
Jos sinulla heräsi kiinnostus naksutinkoulutukseen suosittelen tutustumaan aiheeseen vielä kirjallisuuden avulla. Seuraavia kirjoja löytyy aiheeseen liittyen: Naksutinkoulutusta koirallesi Morten Egtvedt, Cecilie Coste sekä Karen Pryor: Naksutinkoulutusta koirille .